CHANFIX: EFnet Kanal-Fiksing

Nederlands - Français - Hebrew - Norsk -

av Jolo, tiggergrm og mange andre
Original version på http://efnet.org/chanfix
oppdatert 1. oktober, 2006 Oversatt av Andreas Bach aka falxx, 2003-2006

Hva er chanfix?

CHANFIX er en tjeneste på EFnet som kan gi tilbake op til "orginale ops" på en stabil kanal. CHANFIX er ikke det samme som chanserv eller andre lignende registrasjonstjenester, hvor kanalens grunnlegger eier kanalen for alltid. I stedet, overvåker CHANFIX hele nettverket, og oppdaterer en database over hvor mye hver person har hatt op på hver kanal. Både opene og selve kanalen må kvalifisere til noen spesielle regler, som beskrevet i et avsnitt lenger nede på siden. Opene er de som kvalifiserer og har hatt op lengst i følge databasen, de to siste ukene. Hvis du kvalifiserer, vil du få høyere score i denne databasen jo lengre du har vært op. Hvis en kanal mister op, vil CHANFIX automatisk re-op'e de opene som både er på kanalen og kvalifiserer. CHANFIX bruker poengsummen til å velge hvem som får op automatisk; vi kan ikke sjalte ut denne ordningen og gi eller ta vekk op-status til noen. CHANFIX er en siste utvei; den er ikke til for din behagelighet, eller for å erstatte ordentlig kanal-administrering.

Denne guiden vil presentere CHANFIX og og fortelle deg hvordan du kan få hjelp fra den. Denne siden er lagt ut i en form der de mest spurte spørsmålene er øverst. Vennligst se etter ditt spesielle spørsmål, og les svaret, og på denne måten forsøk å forstå hva vi prater om når vi snakker til deg på #CHANFIX.

Vennligst forstå, vi ødela ikke kanalen din, det er ikke vår feil, så ikke la din frustrasjon gå utover oss. Vi er bare frivillige som forsøker å hjelpe, så vennligst behandle oss med respekt.

1. Hvordan registrerer jeg en kanal i CHANFIX, eller får den til å komme på min kanal?

Du kan ikke registrere kanalen din i CHANFIX. Du må bare sørge for at den møter noen spesifike kvalifikasjoner. CHANFIX vil da automatisk følge med og registrere hvem som er op på kanalen. Likedan, hvis kanalen din kvalifiserer og det ikke er noen op'er på den kanalen, er det ingenting du trenger å gjøre for å få CHANFIX til å komme til kanalen, den kommer selv, og gir op til de som kvalifiserer. Se neste spørsmål om kvalifikasjoner og opløse kanaler.

2. Det er ingen som er op på kanalen min, hvordan får jeg op igjen?

Hvis det ikke er NOEN op'er igjen på kanalen din, vil CHANFIX komme og gi op, så lenge kanalen din møter ALLE kvalifikasjonene listet nedenfor. Denne prosessen kan ta noen minutter, eller kanskje over en time, avhengig av hvor mye de kvalifiserende opene på kanalen har hatt op totalt de to siste ukene. Personer som har op hele tiden (hele døgnet (CHANFIX følger med hele døgnet)) pleier å bli op'et raskt. Du kan ikke invitere eller utløse CHANFIX til å gjøre sin jobb. Hvis CHANFIX joiner kanalen og går ut igjen, uten å gi op, kvalifiserer ingen på kanalen til å få op. Les videre for å finne ut hvorfor.

2A. Betingelser for at CHANFIX gir op til en opløs kanal:

Du/dere må møte ALLE betingelsene, ingen unntak.

  1. Kanalen må ha eksistert en viss tid. Hvilken som helst kanal som er yngre enn et par dager er sannsynligvis for ny til å bli reparert, fordi du ikke har klart å lage et sett med stabile op'er. Enten bør du lage en ny kanal, eller chatte på en eksisterende kanal, siden du kanskje ikke er klar for å administrere din egen.
  2. Før CHANFIX begynner å overvåke kanalen må den ha hatt minst 4 personer i den samtidig. Igjen, dette er et teknisk minimum, men med mindre du har hatt masse folk på kanalen, er det oftest raskest å reparere kanalen ved å cycle den (få alle til å gå ut av kanalen, og så starte den på nytt fra bunn).
  3. Før CHANFIX kan gi op du ha minst 1, og aller helst 5 eller flere kvalifiserende tidligere op'er på kanalen akkurat nå. Kvalifikasjoner for personer er nevnt nedenfor. (Jo flere kvalifiserende tidligere op'er du har, jo bedre. Ellers kan CHANFIX gi op til noen som kun har hatt op veldig kort tid, da disse er de eneste kvalifiserende op'ene tilstede. Dette kan lede til krangler og takeover's)
  4. De tidligere opene er op jevnlig de fire siste ukene. "Jevnlig" trenger ikke å være 24/7, men det betyr at de vanligvis er op - ikke bare noen få timer annenhver dag. Alt eldre enn fire uker er irrelevant, fordi CHANFIX ikke holder orden på noen lengre tid av gangen enn det. Det betyr at det også er irrelevant hvem som laget kanalen, eller hvem som tror de "eier" den.
  5. IP'en til opene må være "statisk", hvilket betyr at den ikke har forandret seg i det hele tatt de to siste ukene. Hostnavn som inneholder nøkkelord som "ppp" eller "dialup" er alltid behandlet som dynamisk. Spesifikke domener er alltid dynamisk, slik som bb.online.no og AOL.com.
  6. Nick'et har ingenting å si, men brukernavnet kan ikke ha blitt forandret. CHANFIX bruker brukernavn@hostnavn for å holde styr på poengene.

Hvis du innfrir ALLE disse betingelsene, sørg for at disse kvalifiserende opene kommer tilbake til kanalen. CHANFIX vil da automatisk gi op til de som har høyest poengsum først, deretter nedover listen til det er 5 klienter med op på kanalen. Den kan komme og gå opptil flere ganger før den er ferdig, avhengig av hvor høye poengsummene er. Høyere poengsum betyr at du får op tidligere.

Hvis du rett og slett ikke klarer å innfri disse betingelsene og ikke får op automatisk, les neste avsnitt.

2B. Hvorfor vil ikke CHANFIX gi op til min opløse kanal?

Hvis det ikke er noen op'er og CHANFIX ikke kommer på kanalen din automatisk innen fem minutter, betyr det at kanalen din ikke kvalifiserer i følge de betingelsene som ble listet opp ovenfor.

Hvis du mister alle opene og CHANFIX kommer på kanalen, om CHANFIX fortsetter å joine kanalen uten å gi op til noen, så betyr det at du ikke har kvalifiserende op'er på kanalen som også er i databasen. Den leter etter 5 klienter å op'e, men ingen i kanalen kvalifiserer. Hold deg rolig, og les betingelsene i forrige kapittel, og forsøk å få disse kvalifiserende opene tilbake. For eksempel har du kanskje en bot eller et botnet som hadde op, som sannsynligvis har de høyeste poengsummene, få den/de tilbake på kanalen.

Hvis du rett og slett ikke klarer å innfri disse betingelsene, for eksempel om du har for liten/ny kanal, eller om du har vært opløs i over fire uker, har ikke CHANFIX noen styring på kanalen din, og du må klare deg på egen hånd. Du må cycle kanalen (få alle ut av kanalen og så starte den på nytt) for å få tilbake op på kanalen. Se på dette som din første utfordring: Hvis du ikke engang klarer å administrere en kanal ordentlig(det vil si ha op'er eller cycle kanalen) når du kun har noen få folk i den, se for det hvilket kaos det hadde vært om du får 50 eller 500 klienter i framtiden. Det enlke faktum er, å ha en kanal på EFnet krever minst 10 personer (ikke bot'er) som kvalifiserer i følge det forrige kapitlet. Hvis du ikke har det, hva er poenget med å ha en kanal uansett? Besøkere kommer ikke til å komme til en slik liten og dårlig organisert kanal når det er tusenvis av større kanaler allerede. Hvis du insisterer på å ha en kanal uansett, vurder å flytte den nye/lille kanalen din til et nettverk med registring.

2C. Hvorfor kan du ikke bare gi meg op?

På EFnet, kan ingen bare gi deg op på hvilken som helst kanal, ikke engang IRC operatører ("opere") eller administratorer av servere. Det er ingen hemmelig kommando. EFnet er ikke slik som andre nettverk som DALnet, hvor de har tiltak som gir opere slik makt. For mer informasjon, se Why EFnet has no registration services(Hvorfor EFnet ikke har noen registrasjons-tilbud) og The Myths of Opers(Myter om Opere)(Begge kun på engelsk).

3. Vi har folk med op på kanalen, men de er ikke ved tastaturet, kan du ikke ope meg i stedet?

Så lenge minst en vanlig op (en som har høy poengsum) er op på kanalen, er det ingenting CHANFIX kan gjøre. Du må da kontakte den personen. Det har ingenting å si om han kommer til å være borte fra maskinen i flere uker eller ikke vil gi deg op, du burde ha tenkt over det før du gav ham/henne op i utgangspunktet. CHANFIX er en siste utvei, og kun når du ikke har NOEN op'er igjen på kanalen, eller blir tatt over av folk fra utsiden. EFnet har ikke tilbud for din behagelighet. Som kanal-operatør, lat som det ikke er noen CHANFIX, og lær deg å drive kanalen din på et ordentlig vis, som også inkluderer å sette opp skript/bot'er for å sikkert kunne be om eller gi op.

4. Kanalen min ble tatt over, hjelp meg, vær så snill?

CHANFIX kan bli utløst manuelt for å reversere en nylig takeover. En takeover er definert ved at det fremdeles er op'er på kanalen, men de hadde ikke op før (eksempel: du gir op til en du tror er en av de som pleier være op på kanalen, og han de-oper alle). Vi går IKKE inn i interne op-krangler, hvor originale op'er på kanalen krangler med hverandre om kontroll på kanalen (eksempel: det er en uenighet om hvordan kanalen bør bli drevet, så en av opene bestemmer seg for å de-ope alle andre). Med andre ord, hvis noen var en av dine topp 10 aktive op'er, de siste fire ukene (alt før det er irrelevant, det betyr ingenting om du laget kanalen eller om du har hatt op der i årevis), han kan gjøre hva han vil, inkludert å de-ope alle andre. Det skjer dessverre når du op'er feil person, men hverken CHANFIX eller noen andre kan hjelpe deg da. Vennligst ta deg av det selv, eller start en ny kanal.

Om du hadde en faktisk takeover av en som ikke pleide å ha op, må du finne ut hvordan han/de faktisk fikk op (uhell, "hacket" bot/shell, denial of service attack som sendte alle sammen offline, etc.). Deretter må du sørge for at det ikke skjer igjen. Vi reparerer ikke kanaler før du har demonstrert at du ikke blir tatt over igjen med en gang. Du bør ha så mange som mulig som er kvalifiserte vanlige op'er og ved tastaturet, enten på kanalen, eller klar til å joine den på et øyeblikks advarsel. Vær klar til å sikre kanalen med en gang etter at repareringen er startet.

Hvordan fungerer repareringen? Med en gang vi har verifisert at det er en takeover, kan CHANFIX bli utløst manuelt. CHANFIX vil da de-ope alle og ta vekk alle modereringer som holder folk utenfor kanalen (+b bans, +i invite-only, +k keyword-required, +l limit). Dette betyr at du må rejoine kanalen raskt. Så vil CHANFIX senere komme tilbake og gi op til de originale opene som om det var en opløs kanal.

For å reversere en takeover, om du innfrir alle kvalifiserings-betingelsene for opløse kanaler, gå inn på kanalen #CHANFIX på EFnet, og fortell oss navnet på kanalen, hva som gikk feil, hva du har gjort for at det ikke skal skje igjen, og vent stille på hjelp. Vi hjelper deg så raskt vi kan.

Om du ikke kvalifiserer, se det relevante kapitlet ovenfor. Lykke til, du trenger det.

5. Hvordan gir CHANFIX poeng i databasen?

CHANFIX følger med på hvem som har op på en kanal, ved å bruke en poengdatabase. For å få poeng, må kanalen din innfri alle kvalifikasjons-betingelsene ovenfor. Disse betingelsene inkluderer å ha et minimum antall op'er med statisk hostnavn/IP i et minimum tidsrom. Hvis du kvalifiserer, trenger du ikke registrere eller logge inn noe sted, og det betyr ingenting om du har skiftet nick eller vil skifte nick. Poengsummen er basert på brukernavn@hostnavn.

Om kanalen kvalifiserer, vil du få ett poeng hvert femte minutt du har op på en kanal. Jo lengre du har op på en kanal, jo høyere vil poengsummen din bli. Poengene beholder du kun i fire uker. De beste poengsummene pleier tilhøre folk (eller bot'er) som kvalifiserer, og har 24/7 tilkobling, og som får op autmatisk med en gang de går inn på kanalen. En stabil kanal bør i helst ha minst 10 eller flere op'er med høy poengsum, altså som har op 25-50% av tiden. På den måten vil det, selv om noe går feil, være klart for oss hvem som er de vanlige opene og CHANFIX kan gjøre sin jobb lett. Poeng informasjon er tilgjengelig for IRC-operatører, men kan ikke bli gitt til deg, selv om du er en av de topp 10 mest aktive opene. Dette er for å beskytte deg og din kanal mot mulige angrep siktet mot de av opene dine med høyest poengsum.

For en mer teknisk forklaring om hvordan poengsystemet fungerer, les "What CHANFIX really is and isn't" [ekstern link](engelsk).

6. Mer informasjon

Original dokumentering: les "What CHANFIX really is and isn't" [ekstern link](engelsk) guiden, som inneholder et eksempel som beskriver hvordan CHANFIX virkelig fungerer, inkludert detaljer om poengsystemet, og det den originale FAQ'en [ext. link] som ikke inneholder den siste utviklingen, som for eksempel manuell reparering muligheten.

Historie: CHANFIX (opprinnelig navn: JUPES) ble stemt inn av en overvekt av EFnet admins i april 2001, og startet driften i begynnelsen av juli 2001. Du kan lese forslaget her [ekstern link] (hvis browseren din ikke takler https:// sider, vennligst les vår lokale kopi). Dette forslaget inneholder også en del tekniske sammenligninger med lignende kanal-reparerings-konsepter.